Η λεϊσμανίαση προσβάλλει και παιδιά εκτός από σκύλους

Πρωτεύουσες καρτέλες

Και τα παιδιά παθαίνουν λεϊσμανίαση, εκτός από τους σκύλους, αλλά δεν μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια απευθείας από τα τετράποδα, οικόσιτα ή αδέσποτα, καθώς μόνο η φλεβοτόμος σκνίπα μπορεί να μεταδώσει με απευθείας τσίμπημα τη μόλυνση στον άνθρωπο. Στην χώρα μας καταγράφονται περίπου 50 κρούσματα ετησίως, αλλά έχουν υπάρξει χρονίες που ο αριθμός ξεπερνούσε τα 80 περιστατικά. Όπως εξηγεί ο Βασίλης Κοντός καθηγητής του Κτηνιατρικού Τομέα στην Σχολή Δημόσιας Υγείας το ένοχο τσίμπημα για την ασθένεια που είναι περισσότερο γνωστή ως kala-azar) προέρχεται από την θηλυκή σκνίπα η οποία αναζητά αίμα μόνο για να ωοτοκήσει και όχι για να τραφεί.
Πιο ευάλωτοι στην λεϊσμανίαση τα νήπια και οι ανοσοκατεσταλμένοι

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής παιδιατρικής Δημήτρης Καφετζής τα περισσότερα περιστατικά μόλυνσης ανθρώπου με λεϊσμανίαση αφορούν νήπια που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ από τους ενήλικες πιο ευάλωτοι είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. Όταν προσβληθεί ένα παιδί μπορεί να προκληθεί αδίκως πανικός στην οικογένεια καθώς τα συμπτώματα της νόσου συγχέονται με την λευχαιμία! Ωστόσο μια απλή εξέταση αίματος βάζει τέλος στη σύγχυση, ενώ ακολουθεί εξέταση μυελού των οστών για ταυτοποίηση του παθογόνου παράγοντα και έναρξη της θεραπείας.
Τα συμπτώματα της λεϊσμανίασης στα παιδιά

Η λεϊσμανίαση στον άνθρωπο είναι σπλαχνική-όχι δερματική-και εκδηλώνεται με επίμονο πυρετό που φτάνει τους 38ο C και κρατά εβδομάδες. Ο κ. Καφετζής προσθέτει ότι το προσβεβλημένο παιδί παρουσιάζει επίσης ωχρότητα γιατί το παράσιτο προκαλεί αναιμία και διόγκωση του σπλήνα. Παλιότερα η θεραπεία κρατούσε ένα μήνα, συχνά χρειαζόταν επανάληψη για δεύτερο μήνα και επειδή ήταν τοξική και ενέσιμη καθώς γίνονταν με ενώσεις αντιμονίου έπρεπε ο μικρός ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο για όλο το διάστημα. Σήμερα, η αντιμετώπιση είναι πολύ πιο απλή, χορηγούνται δύο δόσεις φαρμάκου σε δύο ημέρες και στο μικρό ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν υποτροπή επαναλαμβάνεται η θεραπεία.
Σωτήρια το αντιπαρασιτικό κολάρο και η αντιπαρασιτική αμπούλα κατά της λεϊσμανίασης στα σκυλιά

Η προστασία των σκυλιών με αντιπαρασιτικές αμπούλες και κολάρα δεν προστατεύει μόνο τα τετράποδα από την λεϊσμανίαση αλλά και τους ανθρώπους καθώς μειώνει την πιθανότητα να τα τσιμπήσει η φλεβοτόμος σκνίπα και στη συνέχεια να τσιμπήσει κάποιο παιδί μεταφέροντας έτσι τη μόλυνση. Το κολάρο Scalibor της Schering Plough προστατεύει τους σκύλους από την λεϊσμανίαση για 3 μήνες, ενώ το αντιπαρασιτικό οπλοστάσιο ολοκληρώνεται με την αμπούλα τοπικής χρήσης Exspot που περιέχει περμεθρίνη 65% και εξασφαλίζει αντιπαρασιτική προστασία για ένα μήνα όπως εξηγεί η Σοφία Μπουτσίνη, κτηνίατρος-παρασιτολόγος και υπεύθυνη του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα Παράσιτα στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών.

συντάκτης: Αλεξία Σβώλου
πηγή : www.healthview.gr